HUEN
Herman Ottó Emlékpark újáépítése
2012.09.25. 00:01:12

Miskolcról Lillafüred irányában haladva, a Majális-park elején, az út bal oldalán találjuk a Herman Ottó Emlékparkot.

 

Távolról szemlélve eléggé lehangoló látványt nyújt az épületegyüttes, közelebbről nézve azonban már láthatóak a környezet ápolásának nyomai, fűnyírás és a fák gondozása. A valaha szebb időket megért hely a Bükki Nemzeti Park kezelésében áll.

 

Miskolc önkormányzatának állítólag komoly tervei vannak az emlékhely felvirágoztatására. Ennek anyagi fedezetét pályázat útján szeretnék elnyerni. A tervezet részleteit tekintve, kétszintes épület létrehozásáról van szó, mögötte pedig egy modern látogatóközpont felépítéséről, mely híven tükrözi majd a Szeleta kultúrát.

 

Ezzel egyidejűleg hangsúlyt kívánnak fektetni az őstörténeti kor széleskörű megismertetésére.

A természeti értékek megőrzésére irányuló új építmény földszinti részén az őstörténeti kultúrák bemutatása történne. Ennek kihangsúlyozására egy Bükk makett volna látható, tükrözve a hely történeti és kulturális értékeit. A felsoroltak mellett kapnának helyet a kiszolgáló egységek.

 

Az emeleti részen volnának megtekinthetőek az Őstörténet megismerését szolgáló különleges tárgyak, bemutatva a korabeli temetkezési szokásokat, valamint csillagászati ismereteket is nyújtana.

 

A Bükk kapujának is nevezett létesítmény 1984-ben épült. Ennek gombavizsgáló épületrésze sajnos leégett. Helyére egy kiállítást bemutató látványház kerülne megépítésre, szintén tükrözve az ismert Szeleta kultúrát.

 

Amennyiben sikerülne elnyerni egy újabb pályázatot, ennek keretösszegéből egy Szeleta Tematikus Élménypark kerülne kialakításra.

 

A látogatók hasznos időtöltését és széleskörű ismeretbővítését fogja szolgálni minden bizonnyal a felújítási munkálatok befejezése után a megújult emlékpark.